Haust

27. jun, 2018

Fuglane har "ferie" og har lange dagar ute med badeliv og forskjellig snacks. I går fekk dei nye seljegreiner. Grønnsakbedet med gulrot blei tynna ut i dag og i staden for å kaste dei bittesmå gulrøttene, fekk dei bunten.

Det er veldig kjekt med hekking, men det er ikkje å kome vekk frå at det inneber mykje arbeid. Trivsel, hygiene og kosthold er noko eg kjenner er viktig for mitt fuglehald. 

I løpet av sommaren kjem det til å flytte nokre fuglar. Eg har gått mange mange runder med meg sjølv og ikkje heilt visst kva eg skal gjer. 

Allergisk er eg ikkje, men eg reagerar på noko hos fuglane. Om det er støvet eller frørusket, veit eg ikkje. 

Dei siste dagane har eg begynt å bruke maske når eg er inne hos dei. Og eg har kjøpt luftrensar. Og eg må ned med antal fugl for å sjå om det kan hjelpe.

Det å sitte å kikke på fuglane og prøve å finne ut, kven skal eg beholde og kven kan eg la reise er heilt pyton og det har blitt ein del netter med tankevirksomheit. Eg kjenner kvar ein fugl. Veit kva dei likar og ikkje likar. Veit korleis eg må nærme meg dei og ikkje. Kven eg kan bestikke med noko godt og ikkje. Kven som ikkje liker kameraet og kven som "poserar". Som er først ut når eg åpnar luka/døra om morgonen og kven som snik seg inn så snart sjangsen byr seg. 

No er det heldigvis fleire som eg kjenner og som eg veit korleis fuglane vil få det, som gjerne vil ha nokre. Det lettar litt. Så får eg berre håpe. 

 

30. mai, 2018

Det er mange hobbyar der folk med samme interesse har sine møteplassar. 
Det kan ver strikke-kafe, datamesse, veteranbiltreff, båtmesse, mc-treff osv osv. 
Alle har til felles å møte nokon med samme interesse, ver sosial, ha opplevelse , lære, få/gi tips og idéar. Det gir noko på ein eller anna måten. 
Norsk Undulatklubb har ei eiga samling i året, som eg var på no i helga. 
Det ER ei lang reise frå Sunnmøre til Telemark, der samlinga var i år. ( og neste år!)

Men, opplegget, folka, nye bekjentskap og heile opplevelsen av helga og det det gir av inspirasjon vidare, så er det verdt kvar ei mil.

No er eg ikkje heilt fersk mht utstilling. Den første eg var på var i 2015. Då ante eg ikkje kva eg hadde *rota* meg oppi. 😀

Mht utstillingsundulatar ( engelske) startar alle nye i klasse B. 
Først når vi har samla oss opp 30 poeng, rykker vi opp i A-klassa. Det gjorde eg etter to utstillingar og kjende at nei, fader, konkurrere i lag med gutta boys som har så mykje gode fuglar og kunnskap, det har eg faktisk ikkje lyst til. 
Men, med trøste-klapp på skuldra og støtte frå gutta boys, var det å snu tanken. 
Lytt, lær, spør om det eg ikkje forstår, søk råd og gå vegen så eg likar og har det kjekt med.

Frå 10 grader og skodde, kom vi til 28 grader og sol frå skyfri himmel. Litt varmt....🌞

Sjølve utstillinga starta laurdag litt ut på formiddagen og holdt vel på i ca 3,5 timar?

Først dei australske undulatane. Så dei i klasse B. Og så *mi* klasse til slutt. 
I mi klasse var det ca 100 fuglar. 
Dei var delt inn i årskull. 2017 ringar og 2018 ringar.

Når eg såg at dommarane etterkvart plasserte eine hos mi heilt i teten av dei med 17 ringar og eine hannen min som har 18 ring, heilt i teten i den årsklassa, steig pulsen og eg blei ganske shaky. Trur haka mi ramla litt ned også. 😅

Det enda med at hoa mi blei nest beste hoe av dei med 17 ring og eine hannen min blei nest beste hanne i sitt årskull. Fader så gøy!!

23. mai, 2018

Det meste før avreisa er på plass. I går henta eg nokre fuglar som skal på utstilling, men oppdrettaren har ikkje anledning til å reise sjølv. Eg møtte også ein anna oppdrettar som skal reise, som tok ein del av mine utstillingskasser over i sin bil. 

Det er så kjekt at vi er fleire i eit område som kan hjelpe kvarandre! 

I morgo tidleg ein gong blir det å sette seg i bilen og køyre nedover. 

Det er meldt ganske varmt ver og eg håper det går greit med fuglane. MIne fuglar likar seg ikkje så godt når det blir varmt. Største trivselen ser eg dei har når det er rundt 15 grader. Eg får berre følge med dei og huske å ta med dusjeflaska, slik dei kan få ein dusj no og då, dersom det virkar som dei synes det er varmt.

Det er mykje som skal pakkast med og eg må huske på, men forhåpentligvis har eg ikkje gløymd noko. 

 

18. mai, 2018

Det er ikkje så mange dagane igjen nå før det blir å pakke i bilen å starte reisa nedover til Vindfjelltunet. Eg kjenner eg gler meg!  Det brukar alltid å ver så kjekt.  Dette å ha ei samling,  der vi med samme interesse kan møtast å ver sosial,  ser eg på som veldig verdifullt.  

No  trenar eg med fuglane kvar dag og det er tydelig at dei dei har vent seg til kassa.  

Den eine hoa eg hadde tenkt å ta med,  har kome over i volieret igjen og blir ikkje med.  Veldig dumt egentlig for eg synes ho er veldig fin.  Ho  mista den andre halefjørene si for kort tid tilbake.  Eg ser at ei ny er på veg ut,  men det er for kort tid igjen til at den blir lang nok til å bli godkjend.  

Ellers er det ganske så mykje planlegging i forholdet turen.  Eg hadde håpt at eg skulle greie å tømme hekkerommet før eg reiser,  men det blir eit hekkebur igjen der.  

Fuglane er skal ha med nedover er no på allbruksrommet. Der er også ungane som nyleg har kome over frå hekkebura. 

Eg har bestilt nokre få fuglar som blir med heim frå utstillinga.  Desse skal ver på allbruksrommet ei periode før dei får sleppe over i volieret.  Men dei kan ikkje over dit før eg får flytta dei ungane som er der og vaska og desinfisert. Så eg får gjer klart eit GD-bur,  slik dei nye får kome over i det med ein gong eg kjem heim. 

Utsllingskassene må vaskast og eg må huske å ta med nok drikkeautomatar og mat til dei. Og eg må finne fram bur som fuglane kan ver i, under reisa. 

Fuglen på bildet blir med.  Han blei fødd i haust og er ein eg likar veldig godt.  

 

10. mai, 2018

Som vanleg fyk dagane så fort! I dag kome eg på at kjære vene, det er ikkje meir enn 2 veker før det blir å starte turen nedover til Vindfjelltunet og ungfuglskue!

To av dei fuglane eg tenker å ta med treng ein del meir trening i utstillingskassa, så no blir det å trene kvar dag og sørge for dei har snadder i kassa som dei liker godt. ( selleri)

Ei hoe eg har hatt tankar om og kanskje er den beste, har no ei laus halefjør som står på halv-åtte. Eg sa nokre ord då når eg såg det.  Dette var eg ute for i fjor også. Halen var der om kvelden, men den var reist om morgonen når utstillinga starta. "Gøy!"

Eg har ein hanne også som eg likar så godt, men halen har kome alt for lite ut igjen til å kome i mål til eg reiser. Det er så surt!! Men, eg veit eg ikkje er aleine om dette. No er det tid for felling ( myting) og då er dette slikt som skjer. 

 

Ellers har eg greidd å sortere ut nokre fuglar no som eg ikkje treng vidare. Det har vore så vanskelig! Fleire av dei er gode fuglar. Nokon av dei skal muligens reise til eit anna voliere der dei får det bra. Kva par det blir, er ikkje bestemt endå.

Eg har prøvd så godt eg kan å sette saman par eg tenker kan ver kombinasjonar som er bra/passe til kvarandre. 

Dette å sette saman par er ikkje så lett, men noko må eg likevel ha gjort rett i sesongen som har vore, når eg ser på ein del av ungane som har kome. Då er det ikkje berre flaks vil eg tru. :-)